Zelf Scrub Maken: Lees Hier Hoe!

Sinds ik tegenwoordig lange dagen maak, ben ik ‘s avonds vaak simpelweg te moe om mijn make-up af te halen. Dan lig al lekker in bed en bedenk me ineens dat de watten en reinigingsmelk nog braaf in duo op me liggen te wachten. ‘Doe ik morgenvroeg wel’, denk ik dan. Maar toen ik gisteren mijn wenkbrauwen aan het epileren was en ik mijn gezicht dus goed onder de loep had, zag ik ineens allerlei bultjes en puistjes, iets waar ik normaal nooit last van heb. Verstopte poriën, was mijn eerste gedachte. Ik wist dat het moment aan was gebroken om mijn huid wat meer liefde te schenken. Misschien kan ik hem oppeppen met een lekkere body scrub, bedacht ik me. Misschien zelfs maar meteen eigen gemaakte body scrub.

Oké, ik ben maar gewoon eerlijk: verder dan de goedkope één euro-zakjes scrub voor het gezicht van de Kruidvat met aardbeiengeur ben ik nooit gekomen. Een gezichtsmaskertje was vooral iets wat aangebracht werd tijdens slaapfeestjes van vriendinnen om vervolgens al giechelend chips te kauwen bij een spannende film terwijl je met een handdoek om je nek wachtte tot het smeersel weer weg kon spoelen. Maar inmiddels reken ik het crashen van vriendinnen na een goede stapavond niet meer als slaapfeestje en dat betekent automatisch ook: geen gezichtsmaskertjes meer voor mij. Tijd om de wereld van de scrub in te duiken en te leren hoe of wat!

Waarom is scrubben zo belangrijk?

Om hierachter te komen, vroeg ik schoonheidsspecialiste-in-wording Indy Ruzius (19) naar het belang van regelmatig scrubben. Indy: “Je scrubt om dode huidcellen van je huid af te halen. Deze cellen zitten van nature al op je huid. Maar je scrubt ook om je huid goed te reinigen. Als je huid namelijk goed schoon is, kan alles wat je er op brengt zoals lotion of make-up beter intrekken. Maar als je een vuile huid hebt waar veel dode huidcellen op zitten en vet en vuil, gaat dit moeilijker.” En hoe zit het dan met het belang van zelf scrub maken?
Indy: “Eigengemaakte scrub is natuurlijk verser dan een product uit de winkel. Bovendien gebruik je het zo onbewust vaker, omdat je zelf moeite hebt gedaan het te maken en je precies weet wat erin zit.”

Zelf scrub maken

Op de blog van DIY-Queen Oh So Amalia stuitte ik op een eenvoudig recept voor een lekkere amandelscrub.

Benodigde ingrediënten:

– 1/2 kopje Bruine of witte suiker
– Een glazen pot (bijvoorbeeld een oude jam pot)
–  3 eetlepels Vanille extract voor een lekkere geur
– 1/4 kop met amandelolie

Dan heel simpel alles door elkaar mengen en voíla: je eigen body scrub is klaar.

Rainbow scrub

– 1 kilo fijn zout
– een glazen jampot
– 150 cl amandelolie
– 150 cl kokosnootolie
– voedingskleurstoffen

Ook deze ingrediënten meng je door elkaar en je eigen scrub is gemaakt.

En tot slot nog een scrub die behalve een fris gevoel, je huid ook van een frisse geur voorziet. Op Ehow.com vond ik een recept waar slechts eenvoudige ingrediënten voor nodig zijn.

Ingrediënten:

– 3 kopjes suiker
– 10 druppels pepermuntolie
– 2 kopjes olijfolie
– glazen jampot
– 2 eetlepels zuiveringszout

Na 2 minuten mengen is het mengsel als het goed is een klonterig geheel. Ik zou deze scrub
zelf gebruiken voor een afspraakje, dan ruik je extra fris

Natuurlijk kan ik de uitwerking van de bovengenoemde scrubs niet beoordelen zonder ze
zelf gemaakt te hebben en uit te proberen. Op mijn vrije dag koos ik ervoor de amandel scrub te maken. Als je de ingrediënten in huis heb gehaald, is het heel makkelijk te maken en de vanille extract zorgt ervoor dat je eraan wil blijven ruiken! Met een washandje ging ik fanatiek heel mijn lichaam te lijf. Voor mijn rug gebruikte ik een badborstel waar ik voorgaand de scrub op smeerde. Daar kwamen nog de meeste cellen van af. Logisch, want daar kun je zelf niet bij en daar blijven dus veel dode huidcellen zitten. Terwijl ik normaal wel eens last heb van een kriebelig gevoel op mijn rug, was dit gevoel na het scrubben verdwenen. Het voelde daar weer lekker fris. Mijn gezicht werd nogal rood en een beetje opgezwollen van het scrubben, ook al deed ik het voorzichtig, maar ook daar voelde ik meteen verschil. Na het scrubben het ik echt het gevoel dat mijn huid weer helemaal glad was. Het voelde ook een stuk zachter.

Ik heb mezelf voorgenomen van af nu aan mijn make-up elke avond af te halen. Omdat te voorkomen dat ik hier te moe voor ben, doe ik ik het voortaan meteen als ik thuis kom (mits ik niet meer de deur uit hoef, anders meteen bij thuiskomst). Ook ga ik vanaf nu sowieso elk weekend scrubben. En ik kan het jullie ook zeker aanraden! Ga zelf scrub maken!